Verkoop banden en velgen

Verkoop banden en velgen.

Uiteraard kan u bij de mobiele bandencentrale ook gewoon uw nieuwe banden en velgen aankopen. Dit tegen zeer gunstige prijzen. Voor meer informatie over onze prijzen kan u altijd contact met ons opnemen. Uiteraard kunnen de aangekochte banden / velgen door ons gemonteerd worden bij u thuis of op een door u gewenste locatie.

Hoe uw banden controleren of ze nog goed zijn.

Profieldiepte bandenOnze banden zijn één van de belangrijkste onderdelen van onze auto, zij zorgen namelijk voor een veilige baanligging. Toch wordt het belang van onze band vaak onderschat, het is enorm belangrijk dat je deze altijd goed controleert en indien nodig vervangt. Maar hoe controleer je nu of uw band(en) aan vervanging toe zijn?

Vrij eenvoudig eigenlijk. Eerst en vooral zijn hier over wettelijke bepalingen, zo moeten de groeven (profieldiepte) van onze band altijd minimaal 1,6mm bedragen. Deze kan je eenvoudig meten door op uw banden

 

te gaan zien naar de ‘slijtage indicator’. Dat zijn die horizontale bruggetjes die in de groeven van onze banden lopen. Als deze bruggetjes gelijk komen met de bovenkant van onze band is het hoog tijd om uw banden te vervangen. Op deze afbeelding kan u perfect zien wat we bedoelen met de ‘slijtage indicator’.

Let op: Niet enkel de ‘slijtage indicator’ kan wijzen op versleten banden. Vaak zien we bij mensen die niet vaak met de wagen rijden dat de banden eerder verslijten door ouderdom dan door afslijten zelf.

Slijtage herkennen door ouderdom:

Zoals ik reeds vermelde hierboven, banden kunnen ook verslijten door ouderdom. Rubber is namelijk een materiaal na verloop van tijd stug en droog wordt. Hierdoor ontstaan er kleine scheurtjes in de zijkant van de band. (we zien dit bijvoorbeeld heel vaak bij reserve band die al jaren in de daarvoor voorziene ruimte ligt, wanneer men deze eindelijk nodig heeft blijkt deze versleten te zijn). Hoe lang dit duurt is echter afhankelijk van de weersomstandigheden waarin u zich bevindt, bij warme weersomstandigheden zal dit sneller gaan dan anders. Een goed gemiddelde om rekening mee te houden is dat u om de 5 jaar uw banden dient te vervangen. (als u dus te weinig rijdt voor normale slijtage)

Hoe weet u hoeveel druk er op uw banden mag / moet.

Welke bandenspanning er op uw banden mag staan hangt van enkele factoren af:

  • De bandenmaat
  • Het gewicht van de auto (indien uw auto zwaar beladen is, is het vaak aangeraden om uw bandenspanning te verhogen

Bovendien geeft elke autofabrikant een adviesspanning. Deze adviesspanning die ze meegeven is er 1 voor in normaal gebruik en 1 voor in zwaarbelaste toestand (hogere snelheid, of zwaardere belading). Deze adviezen kan u (afhankelijk van het merk) terug vinden op de volgende plaatsen:

  • De deurstijl
  • Aan de tankdop
  • Handschoenkastje
  • Achterkant zonneklep
  • Instructieboekje (in het instructieboekje zal de adviesspanning bij elk merk altijd terug te vinden zijn)

De adviezen worden gegeven in de vorm van een sticker zoals u deze hieronder kan zien.

Hoe lees je de bandenspanning af?

Bandenspanning aflezenIn de eerste kolom ziet u de bandenmaat staan. In dit voorbeeld 205/60 R16 of 215/55 R16. U kijkt naar de maat van banden die zich op uw auto staat, als uw maat er niet tussen staat neemt u de maat die er zo dicht mogelijk bij aansluit.

Eens u uw banden maat hebt ga je verder naar de kolommen onder de auto. De eerste twee kolommen zijn voor de voorbanden en de laatste twee voor de achterbanden. (Jawel, de druk kan verschillen per as).

In de eerste kolom ziet u de druk in een normale toestand met 1 tot 3 personen. Indien uw bandenmaat hier 205/60 R16 is dan is uw advies druk dus 2.3.

In de tweede kolom staat de druk voor in een zwaar belaste toestand. Dus zwaarder beladen en met 4 tot 5 personen. Met dezelfde bandenmaat als in vorig voorbeeld is de juiste bandendruk hier dus 2.7 (op de voorbanden).

U herhaalt dit gewoon voor de achterbanden, maar dan met kolom 3 en 4 uiteraard.